Dostupni linkovi

Lončar: Ne tumačimo koronu Crnoj Gori


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata Crnoj Gori.

"Nema smisla to činiti zemlji koja nema rezultate niti adekvatno znanje o korona virusu. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to", rekao je Lončar u Beogradu 8. juna posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar zdravlja naveo je da pojašnjenje o porastu izlečenih od korona virusa od Srbije traži, kako je rekao, država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja i pored toga ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

"Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Ne želim da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju", naveo je Lončar.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da će uputiti zahtev Srbiji za pojašnjenje podatka da je u toku jednog dana u Srbiji izlečeno preko 4.000 obolelih od korona virusa.

Statistika u Srbiji o korona virusu direktno se tiče i Crne Gore, jer od broja zaraženih na 100.000 stanovnika zavisi otvaranje granica sa Srbijom.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora beogradskog Instituta za javno zdravlje Batut, izjavila je 7. juna da nema nema medicinskih razkloga za to što je Srbija u jednom danu prijavila više od 4.000 izlečenih od korona virusa.

"Razlog za nagli skok broja izlečenih od kovida19 u prošlu subotu je nova reklasifikacija pozitivnih na virus u Srbiji", rekla je Kisić Tepavčević za Radio-televizioju Srbije.

Ona je objasnila da je na prošloj sednici Kriznog štaba Srbije za borbu protiv COVID-19 doneta odluka da se relaksira pristup nadzora nad korona virusom tako što je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnja dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je skraćeno vreme praćenja toka bolesti.

Na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.

"Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otkriveno da intenzivno ne tragamo za njima, doneli smo odluku za manje strog pristup nadzora", navela je Kisić.

To sada podrazumeva, kako je objasnila, da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, dodala je, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

Po poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, od nedelje 7. juna, u poslednja 24 časa u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica korona virusa, a ukupan broj žrtava od početka epidemije je 249.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 3.317 osoba, a virus je potvrđen kod 82. Broj aktivnih slučajeva je 475. Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji je zaraženo 11.823 osoba.

Procenat smrtnosti je 2.11 odsto. Do 15 časova 7. juna u Srbiji su testirane ukupno 272.502 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Korona u studentskom domu u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije isključeno da se drugi talas korona virusa intenzivno vrati.

"Postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita. Virus se pojavio u studentskom domu na Karaburmi", rekao je Kon za Televiziju prva i zaključio da je i to pokazalo da je korona virus i dalje aktivan i prenosiv.

XS
SM
MD
LG