Dostupni linkovi

U Turskoj privedeno dvoje novinara po optužbi za špijunažu


Protest u Istanbulu zbog suđenja novinarima 2017. godine, ilustrativna fotografija

Turska policija privela je danas na ispitivanje dvoje novinara u okviru istrage o navodnoj "političkoj i vojnoj špijunaži'', prenela je državna agencija Anadolija. Policija jeispitala je dvojicu novinara, Ismaila Dukela zaposlenog na televiziji Ankara Kanal 1 i Majeseru Jildiz sa Oda TV, navodi agencija.

Oda TV je saopštila da je Jildiz, koja je izveštavala o vojnim temama, privedena posle racije u kojoj je policija pretresla njena kuću i zaplenila elektronski materijal.

Prošlog meseca vlasti su optužile sedam novinara, uključujući dva urednika OdaTV i reportera, za kršenje zakona obaveštajne agencije, zbog izveštaja o smrti obaveštajnog službenika koji je navodno ubijen u Libiji.

Suđenje novinarima zakazano je za kraj ovog meseca.

Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka svrstao je Tursku među zemlje u kojima ima najviše uhapšenih novinara, pored Kine i Saudijske Arabije.

Čak 85 novinara i drugih medijskih radnika trenutno se nalazi u zatvoru pod optužbom za kršenje antiterorističkih zakona, uključujući mnoge koji su pritvoreni u akciji nakon pokušaja državnog udara 2016. godine.

Turska tvrdi da se novinari procesuiraju zbog krivičnih dela, a ne zbog njihovog novinarskog rada.

XS
SM
MD
LG