Dostupni linkovi

Srbija: Jedinstveni birački spisak zaključen u ponoć


Beograd, 13. maj
Beograd, 13. maj

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić kaže za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je u ponoć zaključen jedinstveni birački spisak.

Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji istekao je u ponoć (5. jun). Predate su 22 liste, a zaključno sa sinoćnom sednicom Republička izborna komisija (RIK) je proglasila 16 lista za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. juna.

"Doneli smo rešenje o zaključenju koje je dostavljeno svim nadležnim izbornim komisijama - Republičkoj, pokrajinskim i opštinskim i gradskim", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić gostujući na javnom tv servisu.

Republička izborna komisija će danas (6. jun) objaviti broj birača u Službenom glasniku.

"Do 17. juna, ako dođe do nekih promena, uvidom u birački spisak koji svaki građanin može da ostvari bilo u opštinskoj upravi ili na našem sajtu, sve te promene ćemo ažurirati mi u Ministarstvu. Što se tiče onih koji steknu pravo glasa do 21. juna, oni će po automatizmu biti upisani u jedinstveni birački spisak i to u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova", istakao je Ružić.

Naglasio je da jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji.

Što se tiče birača u dijaspori, kako je objasnio, oni su mogli da se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima po mestu boravišta opredele da li žele da glasaju 21. juna, tako da su i oni inkorporirani u jedinstveni birački spisak.

Ružić je rekao da 19. juna Republička izborna komisija praktično objavljuje konačan broj upisanih birača u jedinstveni birački spisak.

XS
SM
MD
LG