Dostupni linkovi

'Respiratori': Sud BiH pooštrio mjere, Tužilaštvo nije nadležno za nadzor 


Novalić, Solak i Hodžić na saslušanju u Sudu BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u četvrtak, 4. juna donio rješenje kojim su osumnjičenima u predmetu "Respiratori" blago pooštrene mjere zabrane te se djelimično uvažava žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon tog Rješenja, u petak 5. juna oglasilo se Tužilaštvo BiH sa saopštenjem medijima u kojem se navodi da "nije tačna informacija da je žalba uvažena jer je Tužilaštvo tražilo određivanje mjere pritvora".

U svom Rješenju od 4. juna Sud BiH navodi da se "djelimično uvažava žalba Tužilaštva BiH", te da se premijeru Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku firme "FH Srebrena malina", Fikretu Hodžiću zabranjuje međusobno kontaktiranje i i kontaktiranje sa svjedocima, kojima osumnjičeni ne smiju prilaziti na manje od 50 metara, te kontakti i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Prema tom Rješenju, premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću Sud BiH, zbog funkcije koju obavlja, dozvoljava komunikaciju sa svjedocima Tužilaštva BiH na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali se zabranjuje razgovor o predmetu.

O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

U današnjem (5. juni) saopštenju Tužilaštva BiH navodi se kako je "Tužiteljstvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da tužiteljstvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa".

Iz Tužilaštva BiH u saopštenju također navode kako, bez obzira na nastalu situaciju, nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je 31. maja prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku "FH Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo BiH je 3. juna uputilo žalbu na rješenje o prijedlogu pritvora, a iz Suda BiH je saopšteno da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Tužilaštvo je tražilo pritvor zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u srijedu 27. maja.

XS
SM
MD
LG