Dostupni linkovi

Gutereš: Vakcina protiv korona virusa mora biti javno dobro


Ilustracija
Ilustracija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš poručio je da vakcina protiv korona virusa mora biti "svetsko javno dobro", dostupno svima.

Gutereš je, na otvaranju međunarodnog samita za prikupljanje sredstava za vakcinaciju „Savez za vakcinu“ (Gavi), rekao kako se nada da će se na tom virtuelnom sastanku, koji je okupio više od 50 zemalja i preko 35 šefova država i vlada, prikupiti 7,4 milijarde dolara za nastavak svetskih kampanja vakcinisanja protiv rubeole, dečje paralize i tifusa, koje su velikim delom obustavljene zbog pandemije COVID-19.

Cilj je da se na samitu prikupi dve milijarde dolara.

"Vakcina protiv COVID-19 mora se smatrati svetskim javnim dobrom, vakcinom za sve ljude", rekao je Gutereš na samitu, prenosi AFP. On je upozorio da su zbog pandemije korona virusa prekinute mnoge kampanje vakcinacije i da oko 20 miliona dece nije u potpunosti vaksinisano, a da svako peto dete nije uopšte primilo vakcinu.

Američki predsednik Donald Tramp je, u kratkom je obraćanju, rekao kako je korona virus pokazao da granice za bolest ne postoje i poručio da će svetska zajednica problem rešiti zajedničkim snagama.

"On je opak, on je strašan, ali rešićemo to zajedno", rekao je Tramp.

Domaćin samita, britanski premijer Boris DŽonson, pozvao je na "novu eru saradnje" u svetu vezanu za zdravlje. Velika Britanija, gde je korona virus odneo oko 40.000 ljudskih života, najveći je donator Gavija, sa obećanih 1,65 milijardi funti u toku pet godina.

Korona virus je, otkako se u decembru 2019. pojavio u Kini, dosad u svetu usmrtio 386.000 zaraženih, a zaraženo je više od šest i po miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG