Dostupni linkovi

Vučić: Srbija je uvek za dijalog sa Prištinom


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna da razgovara sa svima kako bi se našlo kompromisno rešenje za kosovsko pitanje.

"Ključno pitanje za Srbiju, u budućnosti, biće očuvanje mira i stabilnosti i ekonomski rast i razvoj",rekao je Vučić novinarima u Loznici, u zapadnoj Srbiji, gde je prisustvovao otvaranju fabrike "Adient Automotive".

Predsednik Srbije je rekao da neće da se bavi sa pitanjima unutar albanske zajednice na Kosovu, ali da ga interesuje sigurnost Srba na Kosovu.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom, rekao je da je uslov za to uklanjanje prepreka za srpsku robu.

„Što se tiče razgovora, mi smo za razgovore uvek tu. Srbija će da razgovara kada se ukinu sve mere (reciprociteta) i nije nam problem da razgovaramo. Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u Evropskoj uniji (EU), kao ni na razgovore sa Ričardom Grenelom (Richard Grenell, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Prištine i Beograda). Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više“, rekao je Vučić novinarima.

Upitan o prestanku kampanje odpriznavanja nezavisnosti Kosova koju sprovodi Vlada Srbije, Vučić je rekao pod kojim uslovom bi ta kampanja mogla prestati - "ako stanu sa zahtevima za prijem (Kosova) u Interpol i u druge međunarodne organizacije, i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova", rekao je Vučić i dodao da "ni Nemačka, ni Francuska, ni Italija, kao ni Amerika, neće da promene svoj stav o priznanju Kosova".

"Nemojte da lažemo svoj narod", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je napomenuo i da je, kako je rekao zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova vraćeno za pregovarački sto.

XS
SM
MD
LG