Dostupni linkovi

Meksiko: Broj preminulih u jednom danu prešao 1.000


Pijaca u San Bartolome Kvailana, Meksiko, jun 2020.

Vlasti Meksika registrovale su rekordna 1.092 nova smrtna slučaja od virusa korona u jednom danu, što je prvi put više nego u SAD, javlja agencija Rojters.

Zamjenk ministra zdravlja Hugo Lopez Gatel rekao je da je veliki porast dnevnog broja umrlih sa jučerašnjih 501 rezultat preciznijeg identifikovanja preminulih u glavnom gradu.

Latinska Amerika je tokom posljednjih nekoliko sedmica postala globalno žarište oboljenja COVID-19. Brazil je 3. juna izvijestio o rekordnom dnevnom broju žrtava u ovoj zemlji.

Meksičke vlasti ranije su prognozirale da će epidemija biti na vrhuncu početkom maja i počele su da otvaraju automobilsku industriju pod pritiskom iz SAD zbog lanca snabdijevanja američkih kompanija.

Realizacija plana o dodatnom ublažavanju mjera socijalnog distanciranja za sada je odgođena, pošto je jasno da zaraza nije počela da opada.

U Meksiku je tokom prethodnog dana registrovano 3.912 novih slučajeva zaraze.

Ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji sada je 101.238, a umrlih 11.729, po čemu je Meksiko sedmi u svijetu, navodi se u podacima Univerziteta "Džons Hopkins".

XS
SM
MD
LG