Dostupni linkovi

Austrija otvara granice sa svim susjedima osim Italije


Beč, ilustracija
Beč, ilustracija

Austrija će do petka ukinuti restrikcije vezane za putovanja u sve susjedne zemlje osim Italije, najavili su iz austrijske vlade u srijedu, prenosi DPA.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober izjavio je na konferenciji za novinare da ne isključuje otvaranje granice s Italijom sredinom juna, s obzirom na to da je situacija s korona virusom u većini talijanskih regija već slična kao u ostalim dežavama koje okružuju Austriju.

U prvom koraku bit će okončane provjere na granicama sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Slovenijom, Švicarskom i Lihtenštajnom.

Karantin ili negativan test više neće biti potrebni putnicima koji se vraćaju u Austriju.

Austrija je odlučila da popusti ograničenja sada umjesto sredinom juna kako je prvobitno planirano, jer se želi paralelno kretati s Njemačkom, koja je odobrila ukidanje putnih upozorenja za 29 evropskih zemalja u srijedu, prema riječima ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

Upitan o popularnim destinacijama za ljetovanje kao što su Hrvatska i Grčka izjavio je da će vlada Austrije donijeti odluke o dodatnim zemljama iduće sedmice.

Vlada Austrije razgovara i sa Italijom o dopuštanju putovanja u sigurne talijanske regije.

"Izgleda da je regionalna diferencijacija održiva opcija", rekao je Anschober.

XS
SM
MD
LG