Dostupni linkovi

Pelosi i Šumer o Trampu: Kukavica, slab i opasan


Nensi Pelozi, Čak Šumer i Donald Tramp tokom susreta u Beloj kući u decembru 2019.
Nensi Pelozi, Čak Šumer i Donald Tramp tokom susreta u Beloj kući u decembru 2019.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) i lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) nazvali su predsednika Donalda Trampa “kukavicom, slabim i opasnim” zbog odnosa prema masovnim protestima u zemlji izazvanih smrću Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd).

“Amerikanci protestuju širom naše zemlje u cilju okončanja obrasca rasne nepravde i brutalnosti koju smo nedavno videli prilikom ubistva Džordža Flojda,” navodi se u zajedničkom saopštenju Pelozi i Šumera.

“Umesto toga, u trenutku kada naša zemlja vapi za jedinstvom, predsednik je deli. Koristi se suzavac protiv mirnih demonstranata samo da bi predsednik mogao da pozira fotografija ispred crkve što čime obeščašćuje svaku vrednost kojoj nas vera uči,” dodaju Pelozi i Šumer.

Reč je o Trampovoj fotografiji na kojoj drži Bibliju ispred crkve Svetog Jovana (John) u blizini Bele kuće, koja je lakše oštećena u požaru koji su izazvali demonostrani prethodne u nedelju veče.

Nakon što je u ponedeljak veče najavio upotrebu vojske, njeni pripadnici su rasterali demonstrante koji su mirno protestovali u parku Lafajet preko puta Bele kuće, prenosi BBC.

“U ovim izazovnim trenucima, našoj zemlji je potrebno istinsko vođstvo. Predsednikovo kontinuirano podsticanje podela, bahatosti i nasilja – jeste kukavički, nemoćno i kukavički,” zaključuju Pelozi i Šumer.

Potez predsednika kritikovao je vašingtonski biskup Merijan Bad (Mariann Budde).

“On je uzeo sveti simbol za našu tradiciju i stao ispred kuće u kojoj se moli u očekivanju da će to biti trenutak (njegove) slave,” kazao je Bad.

“Ne mogu ništa drugo da uradim, osim da kažem da sam protiv toga,” dodao je vašingtonski biskup.

XS
SM
MD
LG