Dostupni linkovi

Las Vegas: Jedna osoba ubijena, policajac u kritičnom stanju


Jedna osoba preminula je poslije pucnjave, a jedan policajac je u kritičnom stanju nakon ranjavanja u odvojenim oružanim incindentima u Las Vegasu tokom protesta povodom smrti Džordža Flojda, saopštili su zvaničnici.

Šerif Las Vegasa Džo Lombardo izjavio je da se prvi incident desio kada je policija pokušala da razbije veliku grupu koja ja protestovala ispred jednog hotela i kasina.

Pripadnik policije je teško ranjen i sada je priključen na aparate za održavanje života u Univerzitetskom medicinskom centru. Osumnjičeni je identifikovan i priveden, preneo je Bi-Bi-Si.

Lombardo je rekao da je u drugom incidentu jedna osoba pogođena u intervenciji policija kada je pokušla da izvuče oružje tokom konfrontacije nedaleko od jedne federalne zgrade. To lice kasnije je proglašeno mrtvim u bolnici.

"Ono što se desilo je potpuno neprihvatljivo. Nadam se da i zajednica to posmatra na isti način", rekao je Lombardo.

U Sent Luisu su u pucnjavi ranjena četiri policajca, a u Njujorku je povređen jedan policajac kada ga je udarilo vozilo. Vozač je pobegao. Nijedan policajac nije životno ugrožen, javlja CNN.

Tokom protesta i dalje ima nasilja, iako je Flojdova porodica pozvala demonstrante da se uzdrže.

Njegov brat Terens je poručio okupljenima u Mineapolisu: “On ne bi želeo da činite.”

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je izjavio u ponedeljak da će angažovati vojsku radi smirivanja nereda ukoliko lokalne vlasti ne mogu da kontrolišu situaciju.

Više od 7.200 ljudi je uhapšeno u 43 američka grada tokom protesta za vikend, javlja CBS. Oni su optuženi za krađu, podmetanje požara, napade na policiju i izazivanje nemira.

Policija je upotrebljavala suzavac da rastera demonstrante, a učestale su optužbe da je upotrebljavala prekomernu silu. Istovremeno, deo policajaca je u znak solidarnosti sa demonstrantima u više grada kleknuo na kolena.

Protesti su se proširili na celu zemljuzbog smrti Džordža Flojda nakon što ga policajac Derek Šovin 8 minuta i 45 sek pritiskao kolenom njegov vrat dok je ležao na zemlji tokom hapšenja.

Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena kao i iz nehata i nalazi se u pritvoru.

XS
SM
MD
LG