Dostupni linkovi

Delegacija EU u BiH: Prijetnje i pritisci neprihvatljivi


Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH
Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (BiH) su saopštili da očekuju od svih nivoa vlasti u BiH da istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučaju bilo kakvih sumnji o zloupotrebi sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme odgovora na COVID-19 pandemiju.

„Od svih predstavnika vlasti očekujemo da provedu učinkovite istrage, u potpunosti u skladu sa garancijama pravičnog suđenja, na temelju načela vladavine prava, kao ključne vrijednosti EU, i bez bilo kakvog političkog pritiska ili uticaja. Neovisnost tužitelja i sudija su od suštinskog značaja i moraju se osigurati. Prijetnje i pritisci na policiju i tužitelje su neprihvatljivi“, navodi se u izjavi koju su potpisali čelnici Delegacije EU u BiH i šefova misija država članica EU.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija 1. juna, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), je optužio predstavnike Stranke demokratske akcije (SDA) BiH za "vrlo opasan politički pritisak na rad pravosudnih institucija, posebno Tužilaštva BiH".

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) optužio je najviše predstavnike Stranke demokratske akcije (SDA) BiH za "vrlo opasan politički pritisak na rad pravosudnih institucija, posebno Tužilaštva BiH".. Tegeltija je potvrdio kako su glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić upućene prijetnje smrću, u vezi ...

www.slobodnaevropa.org

Tegeltija je potvrdio kako su glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić upućene prijetnje smrću, u vezi s predmetom "Fadil Novalić i drugi", u kojem su osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, optužila je 29. maja lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu "Respiratori", u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

Tužilaštvo u ovom slučaju vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme „FH Srebrena malina“ nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Iz Delegacije Evropske unije, također, pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja uskladi zakonodavstvo o javnim nabavkama s relevantnom pravnom stečevinom Evropske unije.

XS
SM
MD
LG