Dostupni linkovi

Picula izvestilac EP za odnose sa SAD


Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za stalnog izvestioca EP za odnose sa SAD.

Reč je o dužnosti na kojoj će Picula u ime Evropskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa EU i SAD a u tim odnosima predstavljaće i Odbor za spoljne poslove EP (AFET) i svoju parlamentarnu grupaciju Socijalista i demokrata.

Među prioritetnim temama kojima će se Picula baviti biće i jednakost građana svih članica EU u odnosima sa SAD, što se u hrvatskom slučaju odnosi posebno na pitanje ukidanja viza za putovanje u SAD, kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja, dve teme na kojima će se posebno angažovati, saopšteno je njegovog kabineta.

Picula je rekao da mu je ovim imenovanjem ukazano veliko poverenje jer su odnosi sa SAD jedna od najvažnijih evropskih tema ovog mandata.

"Gledajući konkretni trenutak, talas opravdanih protesta protiv rasističkog nasilja koji su od prošle nedelje preplavili SAD, brutalnost policije prema demonstrantima i medijima koji svedoče o ugrožavanju demokratskih standarda u toj zemlji dokazuju kako je odnosima s tom zemljom potrebno pristupiti s dužnom pažnjom, posebno kad EU i sama vodi borbu s antidemokratskim snagama u nekim od svojih članica", rekao je Picula.

XS
SM
MD
LG