Dostupni linkovi

Demonstracije protiv rasizma od Australije do Evrope


Protest u Berlinu
Protest u Berlinu

Demonstranti širom sveta, od Australije do Evrope, identifikovali su se sa uzrocima protesta koji su izbili u SAD nakon ubistva Džordža Flojda i pozvali svoje vlade da se pozabave rasizmom i policijskim nasiljem.

Australijska poslanica Linda Barni pozvala je vladu da iskoristi slučaj pogibije Džordža Flojda kao priliku da smanji umiranje Aboridžina u zatvorima u toj zemlji.

Poslanica koja je i sama domorodačkog porekla izjavila je danas da je više od 430 Aboridžina umrlo u australijskom zatvoru od 1991. i da sada treba iskoristiti priliku za pokretanje tog pitanja.

Ona je dodala da ima mnogo stvari koje bi država i savezne i lokalne vlasti mogle da urade da se smanji broj Aboridžina u zatvoru.

Autohtono stanovništvo čini dva odsto australijske populacije, ali 27 odsto od ukupnog broja zatvorenika.

U australijskom gradu Pert na zapadnoj obali, stotine demonstranata koji su mirno protestovali zbog Flojdove smrti pokušali su da ukažu na nepravde prema Australijancima domorodačkog porekla, noseći transparente sa porukama "Nema ponosa u genocidu".

Istu poruku šalju i demonstranti u Evropi.

U Amsterdamu je hiljade njih osudilo policijsku brutalnost dok su u Parizu demonstranti pozvali vladu da ozbiljnije shvati policijsko nasilje postavljajući znakove na kojima piše "Rasizam nas guši", a mnogi su i zaplakali dok su čitana imena domorodaca koji su umrli u pritvoru.

XS
SM
MD
LG