Dostupni linkovi

Centralna banka BiH još čeka na odluku o raspodjeli kredita MMF-a


Sedište MMF-a u Vašingtonu
Sedište MMF-a u Vašingtonu

Centralna banka BiH (CBBIH) još uvijek nije dobila usvojenu odluku o raspodjeli kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u iznosu od 333 miliona eura odobrenih Bosni i Hercegovni za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19.

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve spremno za raspodjelu sredstava ukoliko Vijeće ministara BiH, kako je najavljeno na sjednici zakazanoj za 15 časova, usvoji odluku o raspodjeli sredstava između entiteta i Brčko distrikta i dostavi je CBBiH.

Iz Ministarstva finansija potvrđeno je za RSE da je ministar Vjekoslav Bevanda zatražio da se u dnevni red ponovo uvrsti Odluka o raspodjeli sredstava. Ukoliko se odluka usvoji, Centralna banka BiH bi mogla dati zeleno svjetlo za raspodjelu sredstava čim joj odluka bude dostavljena, ranije je za RSE pojasnio guverner CBBiH Senad Softić.

Odluka o raspodjeli sredstava o kojoj su se izjašnjavali ministri nije usvojena jer za nju nisu glasali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić, navodeći da drugačija u odnosu na pismo namjere poslano MMF-u, jer se u odluci pominju i kantoni, a u pismu namjere samo entiteti i Brčko Distrikt.

Predstavnici međunarodne zajednice okarakterizirali su nemogućnost raspodjele novca koji je uplaćen BiH 23. aprila, do danas, kao političku igru u kojoj politički akteri nisu vodili računa o građanima.

U Međunarodnom monetarnom fondu razumiju da je raspodjela novca za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini politički problem, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

"Međunarodni monetarni fond je osigurao novčanu pomoć u rekordnom roku, kako bi bila ublažena najveća kriza, vjerovatno u historiji, a opet nakon mjesec dana novac doznačen BiH čeka na računima u Centralnoj banci BiH. To je neprihvatljiva situacija", navodi Jewell.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH za RSE kaže kako je pri samom odobravanju sredstava postojao dogovor o tome kako će novac biti podijeljen.

"U pismu namjere vlasti BiH su navele kako će novac biti podijeljen entitetima i Brčko Distriktu. Pismo namjere odobrilo je Fiskalno vijeće. Potpisan je i memorandum o razumijevanju koji je potpisan i koji također regulira podjelu sredstava", kazao je i Jewell.

"Ne razumijemo do kraja", kaže Jewell, "prirodu političkog problema, ali znamo da guverner Centralne banke kaže da ne može nastaviti s podjelom novca bez odluke koju će donijeti Vijeće ministara BiH".

Iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH upozorili su u četvrtak (28. maja) političare u BiH da "bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva MMF-a za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19".

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD podsjetili su da su još 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i počelo rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

"Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci", navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ambasade SAD od četvrtka (28. maja).

Za EU i SAD, kako su naveli, rješenje situacije sa blokiranim sredstvima MMF-a je jednostavno.

"Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti", podcrtano je u saopštenju.

Sjednica Vijeća ministara počinje 2. juna u 15 sati, a Odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a je 17. tačka dnevnog reda.

XS
SM
MD
LG