Dostupni linkovi

Ministar finansija: Francusku čeka pad ekonomije od 11 odsto


Bruno Le Mer
Bruno Le Mer

Francuska ekonomija je na putu da ove godine zabilježi pad za 11 odsto zbog krize koju je izazvao virus korona i biće još poteškoća prije nego što se situacija popravi sljedeće godine, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer, prenosi agencija Rojters.

Francuska je uvela jednu od najstriktnijih blokada sredinom marta, a ublažavanje je počela 11. maja. Od danas je dozvoljeno otvaranje oko 300.000 kafića i restorana.

"Bili smo teško pogođeni virusom. Preduzeli smo efikasne mjere radi zaštite zdravlja francuskog naroda, ali je ekonomija praktično zaustavljena na tri mjeseca", rekao je Le Mer radiju RTL.

Dodao je da će Vlada nastaviti da isplaćuje sredstva iz fonda solidarnosti do kraja godine kako bi pomogla u pokrivanju fiksnih troškova.

Ministar finansija je rekao da najteži dio u ekonomskom i socijalnom smislu tek slijedi.

Vlada pokušava da spriječi seriju bankrota u sektoru maloprodaje i podstiče ljude da kupuju u lancima "Kamiju", "Konforama" i "La Hal", u kojima rade hiljade ljudi, dodao je Le Mer.

Francuski ministar je ranije objavio mjere za podršku turizmu i automobilskoj industriji, a za sljedeću sedmicu je najavio mjere za avionsku industriju, dok će plan za građevinarstvo i start-ap poslove biti objavljen kasnije.

XS
SM
MD
LG