Dostupni linkovi

SAD: Muzička industrija obustavlja rad zbog ubistva Floyda


 Rihanna na dodjeli MTV nagrada, arhivska fotografija
Rihanna na dodjeli MTV nagrada, arhivska fotografija

Izdavačke kuće širom Sjedinjenih Američkih Država utorak 2. juni, označile su kao “blackout utorak”, odnosno dan kada će obustaviti poslovanje i raditi sa lokalnim zajednicama u borbi protiv rasne nejednakosti.

Muzičke zvijezde i izdavačke kuće izrazile su podršku Amerikancima koji protestuju danima protiv rasne nejednakosti, a nakon smrti Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca u Minneapolisu.

Video snimak na kojem se vidi kako policajac Derek Chauvin nastavlja da kleči na Floydovom vratu, dok je on ponavljao da ne može da diše, izazvao je ogorčenje kada se pojavio prije sedam dana. Chauvin je optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Warner Music Group, Sony/ATV, Universal Music, te Columbia Records samo su neke od izdavačkih kuća koje su se pridružile inicijativi.

“Ovog utorka, 2. juna, porodica Universal Music grupe će se pridružiti “blackout” utorku - danu za razmišljanje, povezivanje i organizaciju. Stojimo uz crnu zajednicu,” navode iz ove kompanije uz hešteg šou mora biti prekinut.

BBC prenosi da će zaposleni dobiti slobodan dan, kako bi se “diskonektovali od posla, a povezali sa zajednicom.”

I neke od velikih muzičkih zvijezda su se oglasile.

Tako je pjevačica Beyonce na svom Instagram profilu pozvala sve, bez obzira na boju kože, da potpišu peticiju kojom se traži pravda za George Floyda.

“Dosta je bezosjećajnog ubijanja ljudskih bića. Dosta je gledanja obojenih ljudi kao manje vrijednih. Ne možemo okretati glavu”, poručila je Beyonce.

Njena kolegica Rihanna je istakla da osjeća ogroman bijes i tugu.

“Teško mi je gledati kako moje ljude ubijaju i linčuju iz dana u dan.”

Komentarišući nasilje tokom protesta pjevač John Legend je napisao:

"Čuvari statusa kvo uvijek će nastojati izjednačiti proteste s nasiljem kako bi mogli promijeniti narativ od sistemskih i direktnih uzroka ovih vrlo legitimnih, pretežno mirnih protesta. Ne padajte na to. Ovi protesti su uzrokovani nasiljem od strane države," napisao je na Twitteru.

Neki poznati, kao što su glumac Ryan Reynolds, voditeljica Ellen DeGeneres, zatim Chrissy Teigen donirali su stotine hiljada dolara kako bi se platile kaucije za privedene na protestima.

XS
SM
MD
LG