Dostupni linkovi

Odbijen zaključak kojim se tražila ostavka Novalića i Vlade FBiH


Sjednica Zastupnickog doma Parlamenta FBiH, Sarajevo, 1. juni 2020.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nije prihvatio zaključak kojim se tražila ostavka premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH, što je bio prijedlog klubova zastupnika Socijaldemokratske partije, Naše stranke, Nezavisnog bloka, Partije demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost. Dok su smjenu ministrice finansija tražili zastupnici Demokratske fronte.

Odbijen je i prijedlog zaključka Demokratske fronte kojim se traži ostavka čelništva Vlade FBiH, odnosno premijera Fadila Novalića i dopremijera Veska Drljače i Jelke Milićević.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije nastavio je u ponedjeljak sjednicu prekinutu 28. maja. Jedina tačka dnevnog reda pred zastupnicima je Informacija o radu Vlade FBiH od proglašenja stanja nesreće sa posebnim osvrtom na javne nabavke.

Predstavničkom domu u ponedjeljak je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti Vlade u nabavci medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisalo je 20 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Naroda i Pravde, Partije demokratske akcije, ASDA i Nezavisnog bloka.

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić, odlukom Suda BiH, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

XS
SM
MD
LG