Dostupni linkovi

Policijski čas uveden i u Njujorku


Sukob policije i demonstranata u Bruklinu 30. maja
Sukob policije i demonstranata u Bruklinu 30. maja

Policijski čas uveden je danas i u najvećem američkom gradu Njujorku, kako bi bila sprečena nova uništavanja imovine tokom protesta zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda.

Posle višednevnog nasilja tokom demonstracija zbog ubistva Flojda u Mineapolisu, Njujork se pridružio drugim gradovima širom SAD, uvođenjem policijskog časa od 23.00 do 5.00.

Ograničenje kretanja za više od osam miliona ljudi usledilo je posle nekoliko meseci restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa.

Gradonačelnik Bil De Blazio i guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo izjavili su da nisu imali drugog izbora, zbog raširenog nasilja, praćenog pljačkanjem prodavnica, paljenjem policijskih automobila i uništavanjem druge imovine.

Oni su naveli da stoje uz brojne nenasilne demonstrante koji danima protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

"Ne možemo da dozvolimo da nasilje baci u drugi plan poruku ovog trenutka", naveo je De Blazio.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Dan posle smrti Flojda u Mineapolisu su izbili protesti koji su ubrzo postali nasilni i proširili se na desetine američkih gradova, uz stotine uhapšenih i veliku materijalnu štetu.

XS
SM
MD
LG