Dostupni linkovi

Zastupnici nakratko napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH


Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Sarajevo, 1. juni 2020.
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Sarajevo, 1. juni 2020.

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke, napustili su nakratko sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koja se održava u ponedjeljak u Sarajevu, jer je Informaciju o aktivnostima federalne Vlade, koje su preduzete od proglašenja stanja nesreće uzrokovane korona virusom predstavio savjetnik u federalnoj Vladi Goran Miraščić.

Damir Mašić iz SDP-a je kazao da je ponižavajuće za zastupnike da „slušaju ekspoze premijera i to da ga predočava honorarni uposlenik Vlade FBiH, a ne neko od ministara koji su prisutni“.

Od 17 ministara iz Vlade FBIH sjednici prisustvuju ministrica finansija Jelka Miličević, ministar rada i socijalne zaštite Vesko Drljača i ministar zdravlja Vjekoslav Mandić.

Zastupnici su se obratili i predsjedavajućem Predstavničkog doma Mirsadu Zaimoviću, insistirajući da Miraščić prekine čitanje informacije budući da, kako su rekli, predstavlja bespotrebno gubljenje vremena. Na zastupnička mjesta su se vratili tek kada je Goran Miraščić završio sa predstavljanjem informacije federalne Vlade o poduzetim aktivnostima tokom pandemije COVID-19.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije nastavio je u ponedjeljak sjednicu prekinutu 28. maja. Jedina tačka dnevnog reda je Informacija o radu Vlade FBiH od proglašenja stanja nesreće sa posebnim osvrtom na javne nabavke.

Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravlja FBiH kazao je da ministarstvo nije bilo uključeno u javne nabavke medicinske opreme, tako da on ne može dati informaciju o tome šta se dešavalo, kako je dogovoreno da firma 'Srebrena malina' bude dobavljač.

Ranije u ponedjeljak Predstavničkom domu je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti Vlade Federacije BiH u nabavci medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisalo je 20 poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Naroda i Pravde, Partije demokratske akcije, A SDA i Nezavisnog bloka.

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić, odlukom Suda BiH, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

XS
SM
MD
LG