Dostupni linkovi

Sastanak kod predsjednika Skupštine Crne Gore bez opozicionih partija


Sa predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2018. godine
Sa predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2018. godine

Lideri opozicionih partija u Crnoj Gori nisu se odazvali pozivu za razgovore o pobojšanju izbornog ambijenta kod predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.

Sastanku su prisustvovali lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Liberalne partije (LP)Andrija Popović, Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, kao i lideri albanskih partija.

Brajović je nedolazak opozicije okvalifikovao kao “nedostatak odgovornosti”.

“Opozicija je svjesna da nema tog izbornog zakonodavstva koje im može garantovati pobjedu”, rekao je Brajović nakon sastanka u Skupštini.

Sastanak u Skupštini je održan u susret predstojećim parlamentarnim izborima koji su, kako je najavljeno, planirani za jesen.

Sastanak sa predsjednicima parlamentarnih partija Brajović je sazvao u petak, 29.05. 2020. sa ciljem da se otvorenim dijalogom dođe, kako je najavljeno, do konstruktivnih rješenja u cilju poboljšanja izbornog ambijenta u susret predstojećim parlamentarnim izborima.

U Crnoj Gori je u decembru 2019. godine došlo do prekida dijaloga vlasti i opozicije o reformi izbornog zakonodavstva i setu izbornih zakona zbog čega jedan dio opozicionih partija pominje i bojkot izbora kao odgovor.

Iz Brisela su više puta tražili dijalog crnogorske vlasti i opozicije o izbornim reformama.

Sa sastanka parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje 26. februara 2020. godine, zajednički je poručeno da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore, da politički bojkot nije rješenje. Sve opozicione poslanike su pozvani da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će se održati najkasnije do novembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG