Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova objavio odluku o ustavnosti Tačijevog dekreta


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Ustavni sud Kosova objavio je celu odluku na 160 strana o ustavnosti dekreta predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) putem kojeg je odredio Avdulaha Hotija iz drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove vlade Kosova.

Na osnovu odluke, dekret predsednika Tačija proglašen je ustavnim. Sud je odlučivao po zahtevu poslanika pokreta Samoopredeljenje na čijem je čelu aktuelni premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin Kurti).

Odlukom suda otvoren put za formiranje nove vlade Kosova, koju teži da formira Demokratski savez Kosova Ise Mustafa sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja i pripadnicima manjinskih zajednica.

Sažetak odluke bio je objavljen 28. maja, a Demokratski savez Kosova čekao je objavu cele odluke kako bi poduzeo korake za sazivanje sednice Skupštine za izbor vlade Kosova.

Dok su politički lideri, ali i međunarodni partneri Kosova pozvali na poštovanje odluke suda, premijer na dužnosti Aljbin Kurti je dan nakon objave sažetka odluke saopštio je da je ona nepravedna i neprihvatljiva, te da se Ustavni sud “nažalost, svrstao uz one koji su zarobili državu”.

“Naša borba se nastavlja, zajedno sa osvešćenim narodom, protiv ove korumpirane grupe”, napisao je on u objavi na Fejsbuku 29. maja.

XS
SM
MD
LG