Dostupni linkovi

BiH otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina će otvoriti svoje granice od 1. juna za državljane susjednih zemalja, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Tako je odlučilo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u četvrtak.

„Granice BiH za sve građane susjednih zemalja biće otvorene, bez obzira na razloge zbog kojih dolaze“, rekao je nakon sjednice Vijeća ministara BIH, predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Bosna i Hercegovina je 11. marta zvanično zabranila ulazak strancima koje dolaze iz najrizičnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom.

Svi građani koji dolaze u BiH moraće se, kako je naveo Tegeltija pridržavati mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Za strane državljane, građane Evropske unije i ostatka svijeta mjere zabrane ulaska donesene 11 marta ostaju na snazi.

Uz set olakšavajućih mjera za otvaranje granica, Vijeće ministara BiH je donijelo i odluku da se za saobraćaj otvore aerodromi.

„Više nema zabrana za avioprevoz, ali putnici se moraju prodržavati mjera“, naglasio je Tegeltija u Sarajevu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je krajem marta donijelo odluku da svi aerodromi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla) ostanu zatvoreni do 1. juna, zbog pandemije COVID-19.

Tokom ovog perioda, četiri bosanskohercegovačka aerodroma, otvorena su samo za humanitarne letove i promet kargo robe.

Vijeće ministara BiH razmatralo je i zahtjev poslovne zajednice BiH, a odnosi se na osiguravanje preferencijalnog tretmana domaćih roba.

Obavezna primjena preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama značila bi zaštita bosnaskohercegovačkih firmi od konkurencije iz Evropske unije.

Pratite BLOG o pandemiji

Radi se o odluci iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema kojoj ponude domaćih kompanija prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na domaćem tržištu su od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane.

S obzirom da ta odluka ističe 1. juna, poslovna zajednica je tražila da Vijeće ministara osigura preferencijalni tretman i za narednu godinu i to po stopi od 50%.

"Bio je zahtjev poslovne zajednice da ona iznosi 50 posto, ali to nam je bio previsok procenat, pa smo našli srednje rješenje", rekao je Tegeltija.

Prijedlog Vijeća ministara, kaže Tegeltija, da ta stopa iznosi 30%.

Ovaj zahtjev je upućen Agenciji za javne nabavke BiH, koja treba sačiniti konačnu verziju zahtjeva, a o kojem će se Vijeće ministara BiH izjasniti najkasnije do subote, 30. maja.

XS
SM
MD
LG