Dostupni linkovi

Kosovo od 1. juna otvara granice


Prelaz Merdare između Kosova i Srbije
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije

Na Kosovu od ponedeljka, 1. juna, nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

Od ponedeljka će biti otvoreni drumski granični prelazi kao što su Merdare (granica sa Srbijom), Vrbnica (granica sa Albanijom), Kula (granica sa Crnom Gorom), Elezov Han (granica sa Makedonijom), Jarinje i Bela zemlja (granica sa Srbijom).

Svako ko uđe na Kosovo biće podvrgnut kontroli na graničnim prelazima, rečeno je na konferenciji za novinare premijera i ministra zdravlja na dužnosti, Aljbina Kurtija i Arbena Vitije. Kroz nedelju dana utvrdiće se otvaranje vazdušnih granica.

Vitija je kazao da svaki građanin sa negativnim rezultatom na COVID-19 ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana. Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije.

Od 1. juna se takođe predviđa otvaranje vrtića i obdaništa, kafića, restorana, taksi usluga i tržnih centara. Pozorišta i bioskopi za sad ostaće zatvoreni.

Vitija je rekao da rizik od pandemije još uvek nije prošao, i poručio građanima da se usklade novoj realnosti. Upozorio je i na moguće nove talase infekcija. On je takođe upozorio na poštovanju zaštitnih mera.

Ukupan broj obolelih od COVID-19 na Kosovu je 1.070. Izlečen je 841 slučaj a preminulo je 30 osoba.

XS
SM
MD
LG