Dostupni linkovi

Izbori u Severnoj Makedoniji 5. jula


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Premijer Severne Makedonije i potpredsednik SDSM Oliver Spaskovski izjavio je danas da se poslednjim produžavanjem vanrednog stanja datum odloženih parlamentarnih izbora "fiksira na 5. jul".

U izjavi novinarima tokom stranačke aktivnosti u Kumanovu, pozvao je sve partije, a posebno opozicioni VMRO-DPMNE, da "preuzmu odgovorne korake i da budu deo rešenja, umesto da budu izvor problema".

"Bili bismo srećniji da je datum određen polotičkim konsenzusom, ali nećemo dozvoliti večite pregovore, a pritom građani da plaćaju cenu sabotaža VMRO DPMNE", rekao je Spasovski.

Lideri političkih partija na dva sastanka prethodnih dana kod šefa države nisu uspeli da se dogovore o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, jer su vladajuće stranke za početak jula, a VMRO-DPMNE insistira na kraju avgusta ili septembru.

Premijer je rekao da "izbori posle 5. jula nisu ni pravno mogući, niti su pravedni prema građanima".

Objasnio je da, po zakonu, odloženi izbori moraju biti 22. dana posle ukidanja vanrednog stanja.

Rekao je da bi pomeranje izbora za kraj leta bilo nepravedno prema građanima, zbog godišnjih odmora, dok bi odlaganje izbora za jesen bilo "opasna odeja po zdravstvo i po ekonomiju".

"Izbori su neophodni da bismo nastavili da se borimo s krizom i koliko ranije budu, bićemo spremniji za borbu koja nam predstoji", ocenio je premijer.

"Država ne sme da beskonačno ili nedoređeno dugo produži funcionisanje s tehničkom vladom i bez parlamenta. Te dve institucije moraju imati pun i tehnički i politički kapacitet radi uspešne borobe s korona virisom", rekao je Spasovski, nosilac liste SDSM u Izbornoj jedinici 2, u Kumanovu.

Sobranje – parlament Severne Makedonije – je raspušten 16. februara da bi se vanredni parlamentarni izbori održali 12. aprila, kako je prvobitno bilo planirano. Ali, Vlada je izbore odložila uredbom sa zakonskom snagom kada je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, a poslednje produženje vanrednog stanja od 14 dana teče od 31. maja.

XS
SM
MD
LG