Dostupni linkovi

Istraživanje: Kod građana Kosova porast zadovoljstva radom ključnih institucija


Zgrada Vlade Kosova

Među građanima Kosova zabeležen je porast zadovoljstva radom ključnih izvršnih i zakonodavnih institucija. U proseku, 42,5 odsto ispitanika zadovoljno je radom ključnih institucija Kosova što je povećanje od 24,9 odsto poena od ankete iz novembra 2019.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja sprovedenog od strane UNDP-a (Program za razvoj Ujedinjenih nacija) pokazuje je da zadovoljstvo građana izvršnom vlašću u aprilu ove godine iznosilo 60,7 odsto, što je za 46,3 procentnih poena više u odnosu na istraživanje iz novembra 2019. godine, kada je bilo 14,4 posto.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je 65,4 odsto građana zadovoljno radom premijera, u ovom slučaju premijera na dužnosti Aljbina Kurtija (Albin). U novembru 2019. 20,7 posto je bilo zadovoljno radom premijera. Istraživanje dalje navodi da je 72,4 odsto građana zadovoljno radom predsednika Skupštine Kosova (Vjosa Osmani), u poređenju sa 20,7 procenata u novembru 2019.

Kako se navodi u izveštaju, stepen zadovoljstva koji je zabeležen najveći je od kada se sprovode ankete o javnom mnjenju od 2010.

U međuvremenu, uprkos povećanju nivoa zadovoljstva ključnih institucija, raste nezadovoljstvo po pitanju političkog pravca na Kosovu. Više od polovine ispitanika (62,8 odsto) je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno sadašnjim političkim pravcem. Ukupno, 33,6 odsto ispitanika spremno je da protestuje iz političkih razloga. Nalazi takođe pokazuju da se većina državljana Kosova oseća bezbedno napolju, 86,3 posto.

Inače, prema istraživanju na osnovu etničke pripadnosti, COVID-19 je negativno uticao na ekonomsko blagostanje svih etničkih zajednica. Prema rezultatima, 65,7 posto Albanaca i Srba i 74,5 odsto pripadnika drugih zajednica na Kosovu prijavilo je negativan uticaj COVID-19 na njihovo ekonomsko blagostanje.

Anketa javnog mnjenja sprovedena je tokom aprila 2020. Ispitano je 1.306 građana telefonskim putem zbog vanrednih uslova.

Na čelu aktuelne vlade na dužnosti je Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje. Narednih dana se međutim očekuje formiranje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova, nakon što je Ustavni sud odlučio da je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o njegovom imenovanju za novog mandatara vlade ustavan.

XS
SM
MD
LG