Dostupni linkovi

Kineski ambasador u UN: Neosnovane optužbe u vezi Hong Konga


Protesti u Hong Kongu 27. maja

Svaki pokušaj upotrebe Hong Konga za mešanje u unutrašnja pitanja Kine je osuđen na neuspeh, izjavio je večeras, 29. maja, ambasador te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Žang Džun posle neformalnog video sastanka Saveta bezbednosti, koji su inicirale SAD i Velika Britanija.

Razlog sastanka je zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong koji je u četvrtak usvojio kineski parlament, a Džun je zatražio od Vašingtona i Londona da prestanu sa "neosnovanim optužbama protiv Kine".

SAD i Velika Britanija su zatražile od Kine da uzme u obzir zabrinutost zbog situacije u Hong Kongu.

"Zakon bi mogao da ograniči slobode za koje se Kina obavezila da će ih poštovati u skladu sa medjunarodnim pravom", rekao je britanski ambasador pri UN Džonatan Alen i dodao da bi zakon mogao da izazove i duboke podele unutar društva u Hongkongu.

Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji, piše agencija Frans pres (AFP).

Zakon bi trebalo da "spreči, zaustavi i suzbije sve akcije koje ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost, kao što su separatizam, subverzije, pripreme ili sprovodjenje terorističkih aktivnosti, kao i aktivnosti stranih snaga koje predstavljaju mešanje u poslovanje" Hong Konga, navodi se u tekstu.

Kineski parlament tvrdi da će zakon uveriti strane investitore u stabilnost posle prošlogodišnjih protesta, a kritičari smatraju da se na taj način otvara put za represije nad slobodama u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG