Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o zaštiti bh. firmi od konkurencije iz EU 


Sjednica Vijeća ministara BiH, april 2020.
Sjednica Vijeća ministara BiH, april 2020.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj u petak, 29. maja donijelo odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna ove godine u cilju suzbijanja posljedica pandemije novog korona virusa po ekonomiju u BiH.

Na ovaj način želi se pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki.

"Obavezna primjena preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama znači zaštitu bosanskohercegovačkih firmi od konkurencije iz Evropske unije", saopšteno je na sjednici Vijeća ministara održanoj u četvrtak, 28. maja nakon što je razmatran zahtjev poslovne zajednice BiH.

Radi se o odluci iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema kojoj su ponude domaćih kompanija prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na domaćem tržištu od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane.

S obzirom da ta odluka ističe 1. juna, poslovna zajednica je tražila da Vijeće ministara osigura preferencijalni tretman i za narednu godinu. Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici zadužilo je Agenciju za javne nabavke da pripremi ovu odluku.

XS
SM
MD
LG