Dostupni linkovi

Hrvatska demantira da zlostavlja migrante, NGO tvrde da postoje svjedočenja


Fotografija iz snimaka RSE napravljenih sa povrijeđenim migrantima, koji je hrvatska policija vratila nazad u BiH, febuar 2020
Fotografija iz snimaka RSE napravljenih sa povrijeđenim migrantima, koji je hrvatska policija vratila nazad u BiH, febuar 2020

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odbacilo je sve tvrdnje britanskog The Guardiana o navodnom brutalnom postupanju prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske žele u zapadnu Europu.

Radio Slobodna Europa (RSE) je u posjedu pisma MUP-a autoru teksta u Guardianu kaže se kako su njegovi navodi neozbiljni i "nevjerojatni, bez ikakvih činjenica i dokaza ili barem osnovnih informacija koje bi mogli provjeriti i istražiti". Kažu i kako mjesta koje on navodi uopće nisu u Hrvatskoj.

Takođe navode kako on spominje da vojska lovi migrante, dok u Hrvatskoj "vojska nema nikakvu funkciju u zaštiti državne granice i postupanju s migrantima."

Guardian je o tome prvobitno pisao 12. svibnja.

U tekstu objavljenom 28. svibnja list je ponovio tvrdnje o nasilnom i protuzakonitom postupanju hrvatske policije prema migrantima, ovoga puta njih preko 30, koji pokušavaju iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku, pa dalje prema zapadnoj Europi.

Iznova je ustvrdio da policija neke od njih označavaju nasprejanim križem preko tjemena. List je naveo i kako su neki zastupnici Europskog parlamenta pokrenuli inicijativu da se formira nezavisna parlamentarna komisija koja bi istražila te navode.

U pismu autoru teksta iz MUP-a navode da će dodatno istražiti njegove navode, ali i da unutar sustava postoji dovoljno mehanizama kontrole postupanja policije i da dodatni nisu potrebni.

Sa istim se lažnim optužbama suočavaju sve države na vanjskim granicama Europske unije i sve članice Frontexa, dodaju u policiji. Zaključuju kako oni poštuju prava migranata i omogućuju im pristup međunarodnoj zaštiti, ako im je ta zaštita potrebna.

Svjedočanstva trideset ljudi

Antonija Pindulić, pravnica u zagrebačkom Centru za mirovne studije kaže kako poricanje MUP-a neće uspjeti, "zbog toga što postoje svjedočanstva više od 30 ljudi koji su to pretrpjeli". Centar za mirovne studije, kaže Pindulić, stupio je u kontakt sa ovim ljudima, kao i sa Danskim vijećem za izbjeglice koje je na terenu u BiH prikupilo njihova svjedočenja.

"Imamo toliko dokaza ne samo za ovaj nego i za druge slučajeve – videosnimke, fotografije, iskaze žrtava, svjedočanstva policajaca koji svjedoče da je ovo praksa hrvatske policije. Imamo toliko žrtava kroz skoro četiri godine i niti jednu istragu. Pitamo se – što još treba da bi se pokrenula učinkovita, temeljita i neovisna istraga u ovim slučajevima", tvrdi Pindulić.

Aktivisti su pred Vladom Hrvatske predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje
Aktivisti su pred Vladom Hrvatske predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli optužili su također iznova hrvatske vlasti da se nasilnim i nezakonitim protjerivanjem migranata dodvoravaju Europskoj uniji.

"To je neka vrsta prešutne politike koja se dešava ne samo u Hrvatskoj, nego na gotovo svim vanjskim granicama Europske unije, ali mi smo ovdje pred hrvatskom Vladom da zatražimo da to prestane u Hrvatskoj i da to prestane na svim vanjskim granicama Europske unije", kazala je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Djeca kao žrtve

Aktivisti tvrde kako su žrtva takvog nasilnog policijskog postupanja i djeca.

"Dok Vlada koristi svaku priliku kako bi istaknula važnost zaštite granica, mi se pitamo - kako točno prebijanjem djece, oduzimanjem njihovih osobnih stvari, zatvaranjem djece u policijske kombije po nekoliko sati u kojima ih se izlaže ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, pucanjem i korištenjem elektrošokera nad djecom policija štiti našu granicu“, kaže aktivistica ove inicijative Ana Ćuća.

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli su pred Vladom Hrvatske u petak (29. svibnja) predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje, u kojem su objavljena svjedočanstva djece.

Navode o ovakvom odnosu prema djeci RSE nije mogao da potvrdi.

U Centru za mirovne studije i Inicijativi Dobrodišli kažu kako se zbog nasilnog i nezakonitog protjerivanja trenutno se protiv Hrvatske vode dva slučaja na Europskom sudu za ljudska prava.

Prvi je onaj obitelji tragično preminule šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny iz Afganistana, stradale u naletu vlaka na "ničijoj zemlji“ između Hrvatske i Srbije 2017. godine. Drugi je za protjerivanje, nezakonitu detenciju i nečovječno postupanje hrvatske policije prema sedamnaestogodišnjem sirijskom dječaku, koji je usprkos traženju azila u Hrvatskoj protjeran u Bosnu i Hercegovinu.

Ove nevladine organizacije podsjećaju da je Save the Children u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio čak 2.969 protjerivanja djece na granicama Zapadnog Balkana. To se navodi u njihovom šestom po redu izvještaju o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima unazad četiri godine.

Iz Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, u pisanom odgovoru RSE kada je objavljen prvi tekst u The Guardianu kazali su da ne mogu potvrditi točnost objavljenih informacija, s obzirom da IOM nije prisutan i nije odgovoran za monitoring na graničnim prelazima.

"Migranti koji su se vratili u prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši (u BiH) su izjavili da su farbani crvenim sprejom na glavi, što se moglo i vidjeti, ali ne možemo potvrditi njihovu priču", stoji u odgovoru IOM BiH.

Hiljade migranata koji su stizali u BiH pokušavali su proteklih godina ući na teritoriju Hrvatske, što im je policija onemogućavala. Tvrdili su i u izjavama za RSE kako ih u tim pokušajima policija onemogućava silom.

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Iz UNHCR-a Hrvatske navode kako je od rujna 2019. godine do siječnja 2020. godine hrvatskoj Vladi prijavljeno 100 slučajeva navodnog nezakonitog protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH i Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG