Dostupni linkovi

Borrell: Kina i partner, konkurent i rival EU


European High Representative of the Union for Foreign Affairs, Josep Borrell, is seen during a video press conference at the end of International Donors' Conference in solidarity with Venezuelan refugees
European High Representative of the Union for Foreign Affairs, Josep Borrell, is seen during a video press conference at the end of International Donors' Conference in solidarity with Venezuelan refugees

Evropska unija kritikovala je u petak Kinu zbog uspostavljanja veće kontrole nad Hong Kongom i sugerisala da će taj potez uticati na odnose Kine i Evropske unije, ali 27-člani blok isključio je poduzimanje bilo kakvih radnji protiv svog glavnog trgovinskog partnera, prenosi AP.

Kritika je uslijedila nakon što su ministri vanjskih poslova EU razmatrali potrebu za oštrijom politikom prema Kini.

Zemlje članice EU često su podijeljene u pristupu Kini, ali čini se da ih je Pekingovo nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu, kineskom teritoriju koji bi trebao imati visok stepen autonomije u okviru „jedne zemlje, dva sistema“, prodrmalo.

„Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog koraka koje je preduzela Kina,“ rekao je šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell nakon predsjedavanja video sastankom ministara vanjskih poslova. „Ovo rizikuje da ozbiljno naruši princip„ jedne zemlje, dva sistema“ i visok stepen autonomije Specijalne administrativne regije Hong Kong."

Opisao je Kinu kao "konkurenta, partnera, saveznika, rivala, sve istovremeno, pa je to složen odnos koji se ne može svesti na jednu dimenziju."

Borrell je rekao novinarima: "Naši odnosi s Kinom zasnivaju se na međusobnom poštovanju i povjerenju. Želim to naglasiti, poštovanje i povjerenje, ali ova odluka to dovodi u pitanje ".

Zakon o nacionalnoj sigurnosti odobren u Pekingu mogao bi ozbiljno ograničiti političke aktivnosti opozicije i aktivnosti civilnog društva u Hong Kongu, gdje prodemokratska opozicija ovaj potez doživljava kao napad na autonomiju te teritorije.

Sjedinjene Države su pozvale Kinu da odustane od zakona o sigurnosti. Američka vlada upozorila je da će produžiti vize i eventualno omogućiti put do državljanstva nekim vlasnicima britanskih pasoša iz Hong Konga.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da "visok stepen autonomije Hong Konga ne može biti narušen. Očekujemo da slobode i prava građana budu zaštićeni njihovim osnovnim zakonom i principom 'jedna zemlja, dva sistema'. "

Na pitanje koje bi mjere EU mogla biti spremna poduzeti i da li se razgovaralo o sankcijama, Borrell je rekao da "postoji samo jedna zemlja koja je govorila o sankcijama. Ne mislim da su sankcije način za rješavanje naših problema s Kinom."

Rekao je da će blok "nastaviti pokušavati da izvrši pritisak na kineske vlasti" kako bi im dao do znanja da će ovo "uticati na način na koji se bavimo nekim pitanjima od obostranog interesa, ali na dnevnom redu nije bilo ništa više."

Borrell je sastanak u petak opisao kao "razmišljanje" o kineskoj politici i dijelom pripremu za samit EU-Kina koji bi trebao biti održan u njemačkom gradu Leipzigu u septembru, ako pandemija korona virusa dopusti.

XS
SM
MD
LG