Dostupni linkovi

Dva migranta smrtno stradala na području Cazina


Izbjeglice i migranti u BiH, arhivska fotografija
Izbjeglice i migranti u BiH, arhivska fotografija

Dva migranta su smrtno stradala u četvrtak u poslijepodnevnim satima na području općine Cazin, u Unsko-sanskom kantonu (USK), na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio Ale Šiljdedić, glasnogovornik kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova USK, građani su uputili dojavu o sukobu u naselju Crnaja.

„Kada je policija stigla na mjesto događaja, pronašla je dva beživotna tijela migranata čiji identitet za sada nije poznat. Tužilac je izašao na mjesto nesreće i uviđaj je u toku. Sutra će se znati više pojedinosti“, rekao je Šiljdedić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić je u informaciji koju je dobila redakcija RSE naveo da ima više povrijeđenih migranata i izbjeglica, te da je osam osoba privedeno u policijsku stanicu.

Naselje Crnaja u općini Cazin se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom i tu se izbjeglice i migranti okupljaju kako bi pokušali preći na teritoriju Evropske unije.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno se nalazi oko četiri hiljade migranata i izbjeglica.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano preko 60.000 migranata i izbjeglica. Više od 5.000 njih smješteno je u privremene prihvatne centre u BiH.

Izbeglištvo i siromaštvo tokom pandemije COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

XS
SM
MD
LG