Dostupni linkovi

Iz jame spašeni migranti koji su pokušavali ilegalno preći granicu


Migranti na Plješevici, 10. maj
Migranti na Plješevici, 10. maj

Ermin Lipović, načelnik Gorske službe spašavanja Bihać, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je jedanaest migranata spašeno u akciji Gorske službe spašavanja (GSS).

Migranti su upali u jamu u podnožju planine Plješavice kod Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, dok su pokušavali ilegalno preći granicu između BiH i Hrvatske.

Kako je naveo Lipović, migranti su upali u jamu duboku oko dvanaest metara, pokušavajući pobjeći od pripadnika Granične policije BiH.

"Imali smo poziv iz policijske stanice Bihać i odmah smo krenuli na teren. Migranti su zbog nepoznavanja terena upali u jamu koja je u neposrednoj blizini puta. Prije našeg dolaska oni su pokušavali izaći iz nje, ali bezupješno", rekao je Lipović.

Emina Mujčinović, glavna medicinska sestra Doma zdravlja u Bihaću, za RSE je izjavila kako je pregledano osam migranata koji su spašeni u akciji GSS na Plješevici.

"Nakon detaljnog ljekarskog pregleda, trojica su upućena na bolničko liječenje u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić", kazala je za Mujčinović.

U akciji spašavanja učestvovali su pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

Prema podacima vlasti Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH, trenutno se na tom području nalazi oko 4.000 migranata.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG