Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta BiH odbio dopunu Zakona o PDV-u


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odbili su u četvrtak, 28. maja zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) po hitnom postupku.

Članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), glasali su protiv prijedloga da se omogući pomjeranje roka plaćanja PDV-a.

Predstavnički dom usvojio je ranije, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Zvizdićev prijedlog podrazumijeva mogućnost Vijeću ministara BiH da, u slučaju potrebe, donese privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

Ovim je Prijedlogom predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba.

“Ovaj zakon predstavlja jednu od rijetkih mjera institucija države BiH u borbi sa ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19", kazao je Zvizdić na sjednici u četvrtak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je rekao da je prilikom predlaganja tog zakona napravljeno više propusta, jer nije konsultovan ni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te da ne postoji saglasnost ni relevantnih institucija Republike Srpske (RS).

Lidija Bradara (HDZ) je navela da prijedlogu tog zakona nedostaju finansijski, ekonomski i socijalni aspekti te da više liči na populizam, nego na ozbiljnu politiku.

"Mislim da ovo nije trenutak za donošenje ovog zakona i delegati iz HDZ-a neće ga podržati", rekla je Bradara.

Prijedlog na kraju nije dobio dovoljno podršku u Domu naroda PSBiH.

XS
SM
MD
LG