Dostupni linkovi

EU predlaže 750 milijardi eura vrijedan 'fond za oporavak'


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Evropska komisija predložila je veliki fond za oporavak u vrijednosti od 750 milijardi eura kako bi se pomoglo Evropskoj uniji u rješavanju "krize bez presedana", prenosi BBC.

Pandemija korona virusa opustošila je ekonomije 27 država članica Unije, ali je nekoliko južnih država imalo velike dugove i prije krize.

Paket će se sastojati od grantova i zajmova za svaku članicu EU. Njemačka je podržala pozive da se novac prikupi na tržištima kapitala.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen trebala bi u srijedu objaviti na koji će se način pronaći sredstva za fond.

Komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da je fond "evropska prekretnica", koja će biti dodatak instrumentima koji su već pokrenuti.

Evropski lideri su već odobrili paket pomoći od 500 milijardi eura u cilju podrške najteže pogođenim članicama i sektorima privrede.

Komisija je nazvala plan "EU sljedeće generacije". Ipak, bez podrške svih 27 država članica, on ne može biti usvojen.

BBC navodi da se nekoliko "štedljivih" država protivi zaduživanju u ime drugih zemalja. Austrija, Holandija, Danska i Švedska odbacuju ideju o raspodjeli novca relativno siromašnim zemljama umjesto kredita sa niskom kamatnom stopom.

Sredinom maja su čelnici Njemačke i Francuske predložili fond za oporavak od 500 milijardi eura (543 milijardi dolara) za evropske ekonomije koje je pogodila pandemija korona virusa.

Ranije je Ursula von der Layen, kada je najavila fond za oporavak, navela da će plan oporavka biti dodatak neto dugoročnom budžetu EU, ali da će novac za program biti kanalisan kroz budžet kako bi Evropski parlament mogao da kontroliše potrošnju.​

XS
SM
MD
LG