Dostupni linkovi

Lajen: Biće predložen paket za ekonomski oporavak EU


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Evropska komisija će predložiti paket za oporavak EU od pandemije virusa korona koji će obuhvatati nove investicije, programe za solventnost i zdravstvo, te predloge za nove prihode evropskog bloka, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u obraćanju Evropskom parlamentu navela da će plan oporavka biti dodatak neto dugoročnom budžetu EU, ali da će novac za program biti kanalisan kroz budžet kako bi Evropski parlament mogao da kontroliše potrošnju.

Fon der Lajenova nije pominjala iznos, ali je istakla da će novac za oporavak Evropska komisija prikupiti na tržištu i da će biti potrošen tamo gdje je najpotrebniji, regionima najteže pogođenim pandemijom.

Ona nije precizirala koje će nove prihode Evropska komisija predložiti kasnije tokom meseca kada bude predstavila plan.

"Program oporavka predviđa grantove, a ne samo pozajmice", napomenula je Fon der Lajenova.

On je dodala da će većina novca biti usmerena na pomoć državama u ključnim sektorima javnih investicija i reforme koje su u skladu sa politikom EU.

Evropski lideri su već odobrili paket pomoći od 500 milijardi evra u cilju podrške najteže pogođenim članicama i sektorima privrede, ali su učestale kritike da nije učinjeno dovoljno.

Nakon izostanaka dogovora o izdavanju evroobveznica planidra se paket od 1,5 hiljada milijardi evra za podršku oporavku privrede koji će se sastojati od zajmova i bespovratne pomoći, ali su ostale razlike među članicama na koji način rasporediti taj teret.

XS
SM
MD
LG