Dostupni linkovi

Još dva književnika napustila PEN Centar BiH


Sarajevo uoči komemorativne mise za žrtve bleiburškog križnog puta i antifašističkih protesta održanih isti dan,16 maj 2020.
Sarajevo uoči komemorativne mise za žrtve bleiburškog križnog puta i antifašističkih protesta održanih isti dan,16 maj 2020.

Dva književnika Marijanovića, Dragan i Mladenko, istupili su iz PEN centra BiH, nakon šest kolega koji su to ranije učinili zbog reakcija jednog dijela članstva na misu za žrtve Bleiburga održanu u Sarajevu 16.maja.

Mostarski književnik Dragan Marijanović u pismu upućenom čelništvu PEN-a napisao je kako traži da ga se izbriše s popisa članova "iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati, a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu ko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije.

"Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi. Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama", naveo je Marijanović.

Ovu zajednicu ranije su istim povodom napustili Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović.

Međunarodni P.E.N. je svjetska organizacija pisaca angažovanih u promovisanju književnosti i međusobnog razumijevanja ljudi preko nacionalnih granica i granica između kultura.

Protestnim pismom, objavljenim 9. maja, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, članovi i članice PEN Centra u Bosni i Hercegovini istakli su da potvrđuju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog PEN-a.

"Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže", naveli su u protestnom pismu.

Pismo su potpisali Vladimir Arsenić, Damir Arsenijević, Anisa Avdagić, Selvedin Avdić, Adisa Bašić, Nidžara Ahmetašević, Bjanka Alajbegović, Amir Brka, Darko Cvijetić, Aleksandra Čvorović, Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Predrag Finci, Fadila Nura Haver, Tarik Haverić, Jasmina Husanović, Nedžad Ibrahimović, Lejla Kalamujić, Enver Kazaz, Senada Kreso, Asmir Kujović, Andrea Lešić, Senka Marić, Tanja Miletić Oručević, Ervin Mujabašić, Senadin Musabegović, Elvedin Nezirović, Andrej Nikolaidis, Ljubica Ostojić, Izet Perviz, Elma Porobić, Zvonimir Radeljković, Amira Sadiković, Goran Sarić, Mirsad Sijarić, Goran Simić, Tanja Stupar Trifunović, Jasna Šamić, Šejla Šehabović, Sanja Šoštarić, Mustafa Zvizdić i Emina Žuna.

U Sarajevu je u katedrali, 16.maja održana misa za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća.

Na misi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić je bilo prisutno dvadeset osoba, a među njima i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ambasador Hrvatske u Bosni I Hercegovini Ivan Sabolić.

Pokrovitelji mise su bili Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG