Dostupni linkovi

Predsjednik PEN centra BiH o ostavci četiri pisca: Neću se nikome izvinjavati


Vječna vatra u Sarajevu i plakat na kojem piše "Ja sam antifašista" tokom protesta protiv mise za žrtve u Blajburgu koja je održana u katedrali u Sarajevu
Vječna vatra u Sarajevu i plakat na kojem piše "Ja sam antifašista" tokom protesta protiv mise za žrtve u Blajburgu koja je održana u katedrali u Sarajevu

Predsjednik PEN centra Bosne i Hercegovine, Asmir Kujović, kaže za Radio Slobodna Evropa kako se neće nikome izvinjavati zbog antifašističkog stava Centra, odnosno protestnog pisma jednog broja članova PEN-a protiv mise za Bleiburg, koja je održana u sarajevskoj katedrali, 16. maja.

Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić, članovi PEN centra u Bosni i Hercegovini (BiH), napustili su tu organizaciju ili su podnijeli ostavke u njoj zbog pisma kojim su se drugi članovi usprotivili misi za Bleiburg u Sarajevu.

„Jedino što ja lično mogu u ovom trenutku uraditi je da predložim Upravnom odboru PEN Centra u BiH da pozovemo naše pisce koji su istupili da povuku ostavke“, rekao je Kujović za RSE.

Željko Ivanković nije želio komentarisati za Radio Slobodna Evropa (RSE) razloge napuštanja PEN centra, ističući kako je sve obrazložio u pismu.

"Žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže, te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom PEN-a. No, to bi bila stvar autora i potpisnika da nije objavljena na službenoj stranici PEN-a. Kao predsjednik Skupštine PEN-a, molim da me se briše iz članstva, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine PEN Centra BiH", napisao je Ivanković u pismu 19. maja.

Član Upravnog odbora PEN centra i predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, književnik Hadžem Hajdarević, uputio je 19. maja pismo Upravnom odboru PEN-a povodom odluke četvorice književnika da napuste ovu književnu instituciju.

"Sve me ovo zateklo i neizmjerno rastužilo. Smatram ovo vrlo ozbiljnom situacijom, jer su i Lovrenović, i Ivanković, i Jergović, i Đikić, jako važni autori da bismo lako prešli preko toga. Predlažem hitnu sjednicu Upravnog odbora, kako god, ali da se održi, da se pokuša razgovarati s uvaženim kolegama da eventualno povuku svoju ostavku“, rekao je Hajdarević za RSE.

Protestnim pismom, objavljenim 9. maja, povodom Evropskog Dana pobjede nad fašizmom, članovi i članice PEN Centra u Bosni i Hercegovini istakli su da potvrđuju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti, kako su naveli, koje zagovara Povelja Međunarodnog PEN-a.

"Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže", naveli su u protestnom pismu.

Međunarodni PEN je svjetska organizacija pisaca angažovanih u promovisanju književnosti i međusobnog razumijevanja ljudi preko nacionalnih granica i granica između kultura.

U Sarajevu je u katedrali, 16.maja održana misa za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća.

Na misi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić je bilo prisutno dvadeset osoba, a među njima i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ambasador Hrvatske u Bosni I Hercegovini Ivan Sabolić.

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG