Dostupni linkovi

Izrael odbio kinesku ponudu za gradnju fabrike za desalinizaciju 


Slana voda se uliva u Sredozemno more nakon prolaska kroz postrojenje za desalinizaciju u obalnom gradu Hadera, najveće svjetsko postrojenje za desalinizaciju obrnute osmoze
Slana voda se uliva u Sredozemno more nakon prolaska kroz postrojenje za desalinizaciju u obalnom gradu Hadera, najveće svjetsko postrojenje za desalinizaciju obrnute osmoze

Vlasti Izraela su potpisale ugovor o izgradnji novog postrojenja za desalinizaciju s lokalnom kompanijom, odbivši ponudu hongkonškog konglomerata u vreme sve većeg pritiska SAD da se izbegavaju kineske investicije u najvažniju infrastrukturu, javlja AP.

Izraelsko ministarstvo za energiju i vodu saopštilo je sinoć da je projekat "Sorek 2", za izgradnju fabrike za desalinizaciju, dodeljen izraelskoj kompaniji IDE koja je već podigla nekoliko takvih fabrika.

Konglomerat iz Hong Konga Hačison holdings (Hutchison holdings) želeo je da izvodi taj projekat.

Ministarstvo je navelo da se očekuje da novo postrojenje bude najveće te vrste u svetu i da doprinese povećanju desalinizacije u zemlji od 35 odsto.

U saopštenju se ne pominju ni Hačison ni pritisak SAD.

Izrael ima dobre diplomatske odnose s Pekingom i kineske investicije u Izraelu stalno su se povećavale poslednjih godina.

Kineske kompanije grade laki šinski sistem u Tel Avivu i sklopile su ugovore da upravljaju najvećim izraelskim lukama, u Haifi i Ašdodu.

Međutim, kako je rasla bilateralna trgovina, jačala je i američka zabrinutost zbog kineskih investicija i opasnosti od špijuniranja jednog od najvećih saveznika SAD na Bliskom istoku.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetio je početkom maja Jerusalim i upozorio Izrael na kineske investicije.

Izraelski mediji navode da američki zvaničnici vrše pritisak na vladu Izraela da izbegne kineske investicije u infrastrukturu, posebno predstojeće unapređenje mobilne mreže u zemlji na 5G.

XS
SM
MD
LG