Dostupni linkovi

EU usvojila sporazum o saradnji FRONTEX-a sa Srbijom i C. Gorom


Pripadnici FRONTEX-a u Tirani 2019. godine
Pripadnici FRONTEX-a u Tirani 2019. godine

Savet Evropske unije (EU) je 26. maja usvojio dve odluke o saradnji u upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ovi sporazumi će omogućiti FRONTEX-u da pomogne Crnoj Gori i Srbiji u upravljanju granicama; da sprovedu zajedničke operacije i rasporede timove u regionima ovih zemalja koji graniče sa EU, ako se te zemlje usaglase.

“Ove aktivnosti usmerene su na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici”, stoji u saopštenju iz sedišta EU.

Hrvatski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je ocenio da sklopljeni sporazumi o saradnji u upravljanju granicom sa Crnom Gorom i Srbijom predstavljaju važan deo ukupne strategije EU upravljanja granicama.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo”, izjavio je Davor Božinović.

Inače, Crna Gora je već obavestila sedište EU o zaključenju sporazuma koji će stupiti na snagu 1. jula. Procedure u Srbiji nisu okončane stoga će ovaj sporazum stupiti na snagu čim se završe svi neophodni postupci.

Šta je FRONTEX?

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima Šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

Ova evropska agencija je proširena 2016. godine i postala je Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal. FRONTEX se sada smatra jednim od važnijih tela EU u području slobode, sigurnosti i pravde. Operacije potrage i spašavanja takođe su službeno postale deo nadležnosti FRONTEX-a, svaki put kada se takve situacije dogode u kontekstu nadzora morskih granica.

XS
SM
MD
LG