Dostupni linkovi

Crna Gora potpisala sporazum sa Frontexom


Frontex, ilustrativna fotografija
Frontex, ilustrativna fotografija

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su danas sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci, zajedno sa crnogorskom policijom, patrolirati duž državne granice Crne Gore.

Evropska unija pružiće toj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazumom koji su u Luksemburgu potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja predsedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos regulisani su odnosi dveju strana i precizirani prava i obaveze u suočavanju sa bezbednosnim izazovima uključujući i ilegalne migracije, javlja RTCG.

Nuhodžić je ocenio da Sporazum predstavlja osnaživanje uspešne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbednosti granice.

Kako je poručio, samo jačanjem saradnje zemlje mogu ostvariti zajednički cilj kojem teže, a to su bezbedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od delovanja kriminalaca. Evropski komesar Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU.

“Ovaj je sporazum još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i označava još jedan korak naprijed u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana“, rekao je Avramopolos.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate.

Finska ministarka Ohisalo je ocenila da je potpisivanje Sporazuma još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje EU s Crnom Gorom i da će donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

“Šire gledano, uvereni smo da će ovaj Sporazum o statusu unaprediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što Evropska unija smatra jednim od svojih prioriteta. Pregovori su vođeni u dobrom duhu saradnje i na konstruktivan način koji karakteriše naše odnose“, rekla je Ohisalo, prenosi RTCG.

XS
SM
MD
LG