Dostupni linkovi

SZO: Južna i Centralna Amerika novi epicentri korona virusa


Intenzivna nega u Manausu, Brazil, 20. maj 2020.
Intenzivna nega u Manausu, Brazil, 20. maj 2020.

Južna i Centralna Amerika postale su novi epicentar pandemije virusa korona, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi agencija Rojters.

"Sada nije vrijeme da zemlje ublaže blokade", rekla je direktorka SZO za Amerike Karisa Etijen putem video-konferencije.

U Amerikama je registrovano više od 2,4 miliona slučajeva virusa korona i više od 143.000 sa smrtnim ishodom. Prema njenim riječima, Južna Amerika prešla je Evropu i SAD po broju zaraženih na dnevnom nivou.

I drugi zvaničnici upozorili su da su pred regionom teške sedmice i da je Brazil daleko od kraja pandemije. Zvaničnici SZO izrazili su zabrinutost zbog ubrzanog širenja epidemije u Peruu, Čileu, Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi.

Broj umrlih na dnevnom nivou od juče je najviši u Brazilu i u rezultatima istraživanja Univerziteta Vašington upozorava se da bi ukupan broj umrlih u toj zemlji do početka avgusta mogao biti petostruko veći do 125.000.

Prema projekciji Instituta za merenje i evaluaciju zdravlja (IHME) u Peruu bi do avgusta broj mrtvih mogao da poraste na 20.000, u Čileu 12.000, Meksiku 7.000, Argentini 6.000 a u Kolumbiji 4.500. Prema istoj toj projekciji koju prenosi agencija Rojters, jedina zemlja u regiji koja se dobro nosi sa krizom je Kuba, gde predviđaju da će do avgusta broj umrlih biti 82, a broj testiranja se povećava.

XS
SM
MD
LG