Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije: Uvođenje vanrednog stanja po ustavu


Ustavni sud Srbije
Ustavni sud Srbije

Ustavni sud Srbije objavio je odluku kojom je prošle nedelje jednoglasno kao neosnovane odbacio inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine, te stao na stanovište da je ta odluka doneta u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je, pored ostalog, ocenio da bi se zarazna bolest COVID-19 mogla smatrati ''javnom opasnošću koja ugrožava opstanak države ili građana'', i ističe da se zato “ne može zaključiti da nije bio ispunjen ustavni uslov za proglašenje vanrednog stanja”.

Sud je ukazao da se prilikom proglašenja vanrednog stanja mora voditi računa i o drugim činiocima koji opravdavaju takvu odluku, a u konkretnom slučaju to bi, kako je naveo, bili stanje i kapaciteti zdravstvenog sistema, zdravstvena kultura građana, mentalitet, starosna struktura nacije i drugo.

Sud je ocenio i da je privremeno odstupanje od opšteg režima ljudskih prava “opravdano nastojanjem da se sačuva opstanak države i građana u slučaju njihovog ugrožavanja, budući da je to neostvarivo redovnim funkcionisanjem pravnog sistema”.

„Izuzetne okolnosti zahtevaju određeni stepen koncentrisanja vlasti, u cilju efikasnog reagovanja državnih organa, radi što bržeg prevazilaženja krizne situacije i povratka na redovno funkcionisanje pravnog poretka. Dakle, to je, po mišljenju Ustavnog suda, ustavni i legitimni cilj koji se ostvaruje na oba Ustavom predviđena načina, a naročito srazmernim i neophodnim odstupanjem od ljudskih i manjinskih prava“, piše u Rešenju o odbacivanju inicijative.

Govoreći o tome ko je doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja, Ustavni sud podseća da je Narodna skupština izvorno nadležna za proglašenje vanrednog stanja, ali ukoliko hitnost i ozbiljnost situacije to nameću, odluku o vanrednom stanju zajedno donose predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade.

Na drugoj strani, Savez za Srbiju (SzS), opozicioni blok koji bojkotuje predstojeće izbore, ovakav stav Ustavnog suda Srbije po pitanju inicijativa za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja ocenio je kao politički.

Predstavnici tog bloka su se obratili novinarima ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu.

Savez za Srbiju: Stav Ustavnog suda politička odluka

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović je rekao da je SzS jutros dobio dokument od Ustavnog suda, koji naziva sramnim, a u kome se navodi da je njihova inicijativa (za ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja) odbijena, ali da se u rešenju ne navode imena podnosilaca inicijative, niti SzS kao inicijator.

Veselinović je ispred zgrade Suda izjavio da se Ustavni sud stavio na stranu rušitelja ustavnog poretka i pokazao da nije ništa drugo nego mesni odbor Srpske napredne stranke (SNS).

Ustavni sud Srbije je 22. maja saopštio da je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Više od pedeset inicijativa za ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta, a ukinuto 6. maja, podnela su mnoga udruženja i deo opozicije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG