Dostupni linkovi

Obilježeno 28 godina stradanja Srba u Bradini kraj Konjica


Marking the crimes in Bradina
Marking the crimes in Bradina

Polaganjem vijenaca i služanjem liturgije u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini, kod Konjica, obilježeno je 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu.

U Bradini je maja 1992. ubijeno 48 srpskih civila. Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

Obilježavanju su prisustvovali članova porodica nastradalih, predstavnici institucija Republike Srpske (RS), srpski predstavnici u institucijama Bosne I Hercegovine, boračkih organizacija i Saveza logoraša.

Prema presudama u Haškom tribunalu, u Hangaru šest nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Čelebićima nalazilo se do 240 zatočenih Srba iz Konjica i okolnih sela koji su mučeni, zlostavljani i ubijani.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica, u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

XS
SM
MD
LG