Dostupni linkovi

Optužnica protiv 14 lica zbog zločina nad Srbima u Konjicu


Spomen-ploča stradalim Srbima na području Konjica tokom rata u Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog zločina protiv čovječnosti nad srpskim civilima na području Konjica i okoline.

Optužnica je podignuta protiv Esada Ramića (51), Šefika Nikšića (72), Mitka Prikića (55), Redžepa Balića (65), Hameda Lukomiraka (46), Ismeta Habibovića (61), Senadina Ćibe (50) i Agana Ramića (55), svi iz Konjica, koji se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Adnana Alikadića (55) iz Sarajeva i Almira Padalovića (49) iz Mostara koji se nalaze u pritvoru, Enesa Jahića (48) iz Konjica kojem su određene mjere zabrane, te Safaudina Ćosića (43), Muhameda Cakića (49) i Seada Jusufbegovića (76) iz Konjica.

Oni se terete za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i starijih lica, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progona gotovo cjelokupnog civilnog srpskog stanovništva sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica ih tereti za nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju za navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i zatočeničke objekte na području Konjica gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine prouzrokovali su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa ovog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Oni su optuženi da su za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu komandanata i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine, Teritorijalne odbrane, Hrvatskog vijeća odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i paravojnih formacija, učestvovali u napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG