Dostupni linkovi

Borelj za robustniju strategiju EU prema Kini


Evropski šef diplomatije Žozep Borelj pozvao je Uniju da primeni "robustniju strategiju" prema Kini.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je danas na video konferenciji nemačkih ambasadora da analitičari "dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog veka".

"To se sada dešava pred našim očima", rekao je Borelj.

On je rekao da bi pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu".

Po njegovim rečima evropska dvadesetsedmorica treba da sledi sopstvene interese i vrednosti i "izbegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane".

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste "impresivan" ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

"Samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu" rekao je Borel i dodao da bi predstojeći samit EU-Kina na jesen mogao da pruži priliku za to.

"Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu koja takođe zahteva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije", dodao je Borelj.

U govoru na istoj konferenciji koja je održana putem video veze zbog pandemije korona virusa nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je Boreljjov poziv za veću transparentnost od strane Kine, tema koja je postala aktuelna oko kineske politike informisanja u ranim fazama epidemije korona virusa.

Nemačka u julu od Hrvatske preuzima šestomesečno rotirajuće predsedništvo Evropskim savetom.

XS
SM
MD
LG