Dostupni linkovi

U Japanu ukinuto vanredno stanje


Bolnica u japanskom gradu Kavasaki
Bolnica u japanskom gradu Kavasaki

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je danas da se ukida vanredno stanje u delovima zemlje gde je još bilo na snazi, uključujući i Tokio, iako broj novozaraženih korona virusom ne prestaje da pada.

"Imali smo veoma restriktivne kriterijume kako bismo ukinuli vanredno stanje. Procenili smo da su ti kriterijumi ispunjeni. Danas ukidamo vanredno stanje u celoj zemlji", rekao je japanski premijer na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Stručnjaci posebnog vladinog panela odobrili su ranije danas plan da se ukine vanredno stanje u Tokiju i još četiri prefekture gde je još na snazi, čime se otvara put da japanski premijer Šinzo Abe proglasi potpuno ukidanje te mere i da dozvoli postepeno otvaranje privrede.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura rekao je novinarima da su stručnjaci panela koji je vlada formirala odobrili plan da se prekine vanredno stanje koje je trajalo više od mesec i po dana.

Abe će zvanično proglasiti kraj vanrednog stanja kasnije danas kada to budu odobrili parlamentarni odbori.

Nišimura je rekao da ukidanje vanrednog stanja ne znači kraj pandemije, i da je cilj da se umanji eventualno vraćanje infekcije uz balansiranje preventivnih mera i privrede.

Abe je proglasio vanredno stanje 7. aprila, prvo u delovima Japana uključujući Tokio a kasnije istog meseca ga je proširio na celu zemlju i produžio do kraja maja.

Za razliku od restriktivnih mera u Evropi japansko vanredno stanje je meko i ne uključuje kaznene mere već se uglavnom sastoji od molbe ljudima da ostanu u kući i firmama koje nisu neophodne da se zatvore ili rade skraćeno, a cilj te strategije je da se smanji ekonomska šteta.

U Tokiju i njegove tri susedne prefekture u narednim nedeljama u fazama će ponovo biti otvorene škole, javne ustanove i firme dok će se pratiti znaci vraćanja infekcije.

Nišimura je rekao da podaci ukazuju da se usporio broj zaraza dovoljno i da su medicinski sistemi pod manjim pritiskom tako da je vreme da se postepeno vraća društvena i ekonomska aktivnost.

U Tokiju i Hokaidu gde je više od deset novih slučajeva prijavljeno juče i dalje moraju da ostanu posebno obazrivi, rekao je on.

"Ne možemo potpuno eliminisati korona virus na nulu. I dok se vanredno stanje ukida moramo čvrsto preduzimati preventivne mere zasnovane na našem novom načinu života", rekao je on.

U Japanu ima 16.580 potvrđenih slučajeva i 830 umrlih, prema ministarstvu zdravlja.

XS
SM
MD
LG