Dostupni linkovi

U Mađarsku bez karantina za državljane Srbije


Granični prelaz 'Horgos 2' između Mađarske i Srbije
Granični prelaz 'Horgos 2' između Mađarske i Srbije

Mađarska je otvorila granice za državljane Srbije, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto (Siarto).

Građani Srbije od 25.maja mogu da ulaze u Mađarsku na svih devet graničnih prelaza bez testa na Covid- 19 i bez karantina u susednoj zemlji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, na graničnom prelazu Reske (Rezske).

"Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje", rekao je Sijarto na konferenciji za medije nakon sastanka na graničnom prelazu Reske sa ministarkom Srbije za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kako je naveo Sijarto, Srbija je prva zemlja van Evropske unije prema kojoj je Mađarska otvorila granice, odnosno, ublažila mere tokom epidemije korona virusa, jer su se obe zemlje uspešno izborile sa epidemijom.

Sijarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije 23. maja donela odluku da mađarski i drugi strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina.

"To će doprineti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet", dodao je Sijarto.

Ministarka Joksimović je istakla da je ovo važan događaj za građane sa obe strane granice.

"Ovim pokazujemo da je naša saradnja partnerska i rezultat pravog dobrosusedstva koje negujemo", rekla je ministarka za evropske integracije.

Sastanku na mađarsko-srpskoj granici prisustvovao je i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine Ištvan Pastor, kome su ministri zahvalili na konstruktivnom posredovanju.

XS
SM
MD
LG