Dostupni linkovi

UN: Pandemija prekinula redovnu vakcinaciju, 80 miliona dece ugroženo


MMR vakcina protiv malih boginja
MMR vakcina protiv malih boginja

Oko 80 miliona dece, mlađe od godinu dana, u 68 zemalja, pod rizikom je od zaraznih bolesti jer pandemija COVID-19 sprečava sprovođenje rutinskih vakcinacija, upozorili su danas Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

"Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad videli u životu", rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi), na virtuelnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ovo upozorenje dolazi nekoliko dana pred Svetski samit o vakcinaciji, koji će virtuelno biti održan 4. juna, a domaćin će biti Velika Britanija.

U saopštenju se navodi da pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

“Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će biti zaraženi korona virusom. Pored toga brojni zdravstveni radnici nisu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije”, piše u saopštenju.

Generalna direktorka Unicefa Henrijeta For navela je da su zbog pandemije brojni avioni prizemljeni, a da logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina.

Sistematska služba vakcinacije dece, posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dečje paralize), ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa nikad od 1970-tih nije bila poremećan u ovim razmerama, navodi se u saopštenju.

Strahujući da masovna okupljanja i da kampanje vakcinacije ne podstaknu širenje COVID-19, SZO je preporučila zemljama da privremeno prekinu kampanje koje su bile preventivne prirode, dok se ne procene rizici i uvedu efikasne mere za smanjenje prenosa korona virusa.

SZO sada savetuje zemljama da procene rizik na osnovu lokalne epidemiološke situacija, kapacitetu zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG