Dostupni linkovi

MUP Srbije odbacuje navode iz izveštaja o postupanju policije tokom vanrednog stanja


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je u da su navodi iz istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) „tendenciozni i neistiniti“ i da za cilj imaju "da diskredituju rad MUP i policajaca koji su za vreme trajanja vanrednog stanja bili angažovani danonoćno zarad očuvanja bezbednosti i zdravlja građana".

U istraživanju „Policija u vreme vanrednog stanja“ koji je BCBP objavio u petak 22. maja, između ostalog je navedeno da policija tokom vanrednog stanja "nije uvek postupala profesionalno, srazmerno, politički neutralno i vodeći računa najpre o potrebama i pravima građana".

BCBP, koji se bavi praćenjem sektora bezbednosti u Srbiji, naveo je i da su dozvole za kretanje, mada je propisano da ih izdaje MUP, u praksi ih izdavali i drugi državni organi, što je, kako su naveli u svjoj analizi, unelo dodatnu zabunu, kako kod građana, tako i policijskih službenika.

Iz MUP-a Srbije je povodom ovih nalaza iznetih u izveštaju saopšteno da su policijski službenici "prema svima postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i bez sumnje su pokazali visok stepen odgovornosti u situaciji sa kojom se prvi put suočavaju".

Ističe se i da, "zarad istinitog informisanja javnosti", „MUP mora da napomene da je dozvole za kretanje tokom trajanja policijskog časa izdavalo to ministarstvo na osnovu zahteva koje su drugi državni organi dostavljali“.

MUP je naveo i da "nijedan drugi organ nije mogao da izda dozvolu za kretanje kako se navodi u istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

XS
SM
MD
LG