Dostupni linkovi

Više od 20 miliona dolara pomoći Srbiji iz fondova SAD


Ambasador Skat, direktor misije USAID-a u Srbiji Majkom de la Rosom i ministarka Joksimović potpisuju sporazum
Ambasador Skat, direktor misije USAID-a u Srbiji Majkom de la Rosom i ministarka Joksimović potpisuju sporazum

Sjedinjene Američke Države dodelile su Srbiji više od 20 miliona dolara pomoći za jačanje vladavine prava i konkurentnosti privrede.

Dva amandmana na sporazum o pomoći između SAD i Srbije danas su potpisali ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktor misije USAID-a u Srbiji Majkom de la Rosom.

Amandmanima je odobrena pomoć Sjedinjenih Država u vrednosti od 20,8 miliona dolara.

„Ovo je nova tranša koja se nadovezuje na preko milijardu dolara pomoći koju su SAD donirale Srbiji od 2001. godine do danas“, istakao je Skat, dodajući da su ta novčana sredstva znak da SAD pružaju podršku Srbiji na putu evrointegracija.

„To nije ni zajam, ni kreditni aranžman. Radi se o direktnoj pomoći, i ta pomoć je direktno namenjena građanima Srbije“, rekao je Skat.

Više od 20 miliona dolara pomoći namenjeno je jačanju vladavine prava, sa naglaskom na borbu protiv korupcije i slobodu medija, kao i za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i lokalni ekonomski razvoj.

„U oblasti borbe protiv korupcije, korisnici pomoći biće Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, lokalna samouprava i delovi Tužilaštva koji se bave ovom problematikom“, ističe ministarka Joksimović, dodajući da se radi o „vrlo konkretnim projektima“.

Glavni cilj novčane pomoći koja se odnosi na jačanje konkurentnosti preduzeća biće na jačanju izvoznih potencijala za proizvođače voća i povrća.

XS
SM
MD
LG