Dostupni linkovi

Trump najavio povlačenje SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je u četvrtak 21. maja međunarodne partnere o svojoj namjeri da se povuku iz sporazuma koji omogućuje za 30 i nešto država da obavljaju nenaoružane, posmatračke letove preko teritorija druge zemlje.

Ovaj dogovor postignut je kako bi se promovisalo povjerenje i spriječili sukobi. Prema pisanju AP-a, Sjedinjene Države su obavijestile ostale potpisnice sporazuma da će se u roku od šest mjeseci zvanično povući iz sporazuma.

Američka administracija navela je da žele da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu jer Rusija krši dogovor, te da se slike prikupljane tokom letova sada mogu dobiti jeftinije i brže od američkih komercijalnih satelita. Očekuje se da će izlazak iz sporazuma zaoštriti odnose sa Moskvom i uznemiriti evropske saveznike kao i neke članove Kongresa.

Sporazum o čijoj mogućnosti se govorilo decenijama, stupio je na snagu u januaru 2002. godine, a do sada su ga 34 zemlje ratifikovale. Kirgistan je potpisao, ali nije ratifikovao sporazum.

Pod ovim sporazumom više od 1.500 letova je obavljeno sa ciljem poticanja transparentnosti o vojnim aktivnostima i pomoći u nadzoru nad oružjem i drugim sporazumima.

Svaka država saglasna je sa stavljanjem cijelog svog teritorija na raspolaganje za nadzorne letove, no Rusija je ograničila letove preko određenih teritorija. Prema navodima američkih zvaničnika, Rusija je ograničila letove preko Moskve, Čečenije, Abkazije i Južne Osetije.

Ranije ovog mjeseca 16 bivših visokih evropskih vojnih i odbrambenih zvaničnika potpisalo je izjavu koja podržava sporazum, rekavši da bi povlačenje SAD-a mogao biti udarac globalnoj sigurnosti te dodatno potkopati međunarodne sporazume o kontroli oružja. Oni su također pozvali evropske zemlje da ostanu posvećene sporazumu čak i ako SAD izađu iz njega.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su da je Trump prošle godine zatražio sveobuhvatan pregled troškova i koristi američkog sudjelovanja u Sporazumu o otvorenom nebu, te da je nakon osmomjesečnog procesa, postalo jasno da više nije u interesu SAD da ostane posvećena sporazumu, piše AP.

XS
SM
MD
LG